W każdym ogrodzie można stworzyć nawet niewielkie miejsce do grillowania. W tym celu najlepiej postawić praktyczną altanę z grillem, wędzarnią lub kominkiem, która będzie urokliwym kącikiem do wypoczynku. Taki domek świetnie sprawdzi się zarówno w mniejszym, jak i nieco większym ogrodzie.

Zdecydowana większość altan ogrodowych jest tworzona z drewna. Jest to surowiec naturalny oraz trwały. Deski lub belki, które wykorzystamy do stworzenia naszego ogrodowego domku warto jednak dodatkowo zaimpregnować specjalnym środkiem. Można je też pomalować na ciekawy kolor, dzięki któremu altana będzie prezentowała się jeszcze bardziej oryginalnie.

Altanka ogrodowa z grillem, wędzarnią lub kominkiem wcale jednak nie musi być konstrukcją tylko i wyłącznie drewnianą. Być może zainteresują nas działkowe domki murowane z poddaszem, wewnątrz których także może znaleźć się miejsce do grillowania. Jeśli jednak zdecydujemy się na budowę altany murowanej, wówczas powinniśmy pamiętać przede wszystkim o wykonaniu odpowiednich fundamentów oraz o położeniu specjalnej folii przeciwwilgociowej.

Grill lub kominek do altanki można nabyć w wielu sklepach z materiałami budowlanymi, ale możemy zdecydować się także na samodzielne wykonanie takich elementów. Fundament grilla można stworzyć z gruzu oraz betonu, natomiast ściany warto zbudować na przykład z cegły klinkierowej. Grill powinien składać się z dwóch nisz, które zostaną przykryte betonową płytą oraz komory paleniska.

Komorę paleniska grilla można wykonać chociażby z desek oraz płyty pilśniowej. W tylnej ściance natomiast koniecznie zróbmy chociaż dwa otwory, które będą mogły doprowadzać nam powietrze do grilla. Dodatkowo komorę warto wyłożyć płytkami szamotowymi na zaprawie z glinki.

W podobny sposób można stworzyć funkcjonalną altankę z wędzarnią lub kominkiem. Do zbudowania wędzarni najlepiej użyć cegły klinkierowej oraz zwykłej. W miejscach, gdzie będzie widoczna zwykła cegła można zastosować piaskowiec lub kamienie. Podobnie jak w przypadku grilla, także przewód kominowy oraz palenisko wędzarni dobrze jest wyłożyć cegłą szamotową.

Nieco trudności może nam nastręczyć wykonanie drzwi komory wędzarni. Takie drzwi nie powinny otwierać i zamykać się jak te, które są zamocowane na tradycyjnych zawiasach. Powinno się je natomiast stosunkowo łatwo zdejmować, aby nie przeszkadzały nam w trakcie wędzenia czy grillowania.